Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Waar moet ik op letten als ik kozijnen ga schilderen?

31 October 2022
Door Leon Eerenstein

Waar moet ik op letten als ik kozijnen ga schilderen?

Gaat u binnenkort uw kozijnen schilderen of ander buitenschilderwerk uitvoeren? Voordat u aan de slag gaat zijn er een aantal aspecten waar u rekening mee moet houden. Graag lichten wij ze toe in dit artikel.

Direct aan de slag? Bekijk hier ons assortiment buitenverf

Uiteraard wilt u een strak en duurzamer resultaat bereiken als u een kozijn schildert. Voordat u aan de slag gaat met schilderen is het belangrijk dat u het houtwerk controleert op beschadigingen zoals houtrot. Voor nieuw en onbehandeld hout zijn er minder factoren van belang, maar kunt u nog steeds een goede voorbereiding treffen om een goed resultaat te behalen. 

Controleer op houtrot en andere beschadigingen

Controleer niet alleen de verflaag maar ook het hout eronder op beschadigingen. Is de verflaag beschadigd? Dan kan het zo zijn dat er vocht in het hout is getrokken. Dit kan houtrot veroorzaken. Controleer op houtrot door een schroevendraaier in het hout te steken. Heeft u houtrot in uw kozijnen? Dan moet u dit eerst repareren voordat u kunt schilderen. Ook wanneer de kitrand langs het glas niet meer intact is kunt u deze het best repareren om verder houtrot te voorkomen.

Repareer het oppervlak en maak het glad

Houtrot repareert u door de rotte delen volledig te verwijderen. Om verdere rot te voorkomen kunt u een middel zoals houtrotstop gebruiken. Neem hiervoor bijvoorbeeld de Bolivia Houtrotstop Set. Daarna kunt u een houtreparatiemiddel gebruiken om het gat op te vullen. Denk aan de Renovaid Renofill Duo of de ProGold Repair . Let er hierbij op dat u een reparatiemiddel gebruikt dat blijvend elastisch is. Hout krimpt en zet uit, wat sommige vulmiddelen niet kunnen. Door een elastisch vulmiddel te gebruiken, voorkomt u dat het na verloop van tijd los gaat zitten. Wilt u andere gaten of scheuren opvullen voor een glad resultaat? Dan kunt u een houtplamuur gebruiken. Dit is gemakkelijker glad af te werken.

Zorg voor een goede hechting

De verdere voorbereiding voor het schilderen van kozijnen is voor ieder soort hout hetzelfde. Voor een goede hechting is het belangrijk dat het oppervlak vetvrij is. U kunt voor het ontvetten een speciaal schoonmaakmiddel zoals de Bleko B-Clean Verfreiniger gebruiken. Hierna kunt u het oppervlak schuren. Het is hierbij belangrijk dat u in de nerfrichting mee schuurt om splintervorming te voorkomen. Maak het oppervlak stofvrij en u kunt een primer aanbrengen.

De laatste stappen voor een goed resultaat

Zorg ervoor dat de grondverf of grondlak van dezelfde kleur en glansgraad is als de toplaag. Voor onbehandeld hout adviseren we vaak twee lagen primer in plaats van één of gebruik een voorstrijkmiddel. Voor ieder verfsysteem is het verstandig om met twee lagen aflak of verf af te sluiten. Schuur de grondlaag licht op na voldoende droogtijd en maak het oppervlak weer stofvrij. Nu heeft u alle voorbereidingen getroffen om het schilderen van uw kozijnen goed af te ronden.

Meer advies? Vraag gerust!

Wilt u meer weten over hoe u uw kozijnen moet schilderen? Stel uw vragen gerust aan een van onze verfspecialisten. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en denken graag met u mee. Uiteraard kunt u voor inspiratie of tips rondkijken of langskomen in onze verfwinkel in Zwolle.

 

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter