Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Verschil tussen verf op terpentine of waterbasis

31 October 2022
Door Joshua

Wat is het verschil tussen verf op terpentine of waterbasis

Deze vraag ontvangen wij vaker via de chat of in de winkel. Maar wat is nu echt het verschil tussen verf op terpentine of verf op waterbasis? U ziet het vaak staan bij diverse soorten verf, lak en beitsen vermeld of ze een basis hebben van terpentine of dat ze watergedragen zijn.

Water en terpentine zijn twee verschillende basiscomponenten in verf. Er is een duidelijk verschil tussen de twee en het is belangrijk dat u verf met deze twee soorten basis niet door elkaar gebruikt. Maar waar zijn deze soorten verf nu het meest geschikt voor en waar moet u op letten? 

Belangrijke aandachtspunten

Terpentine en water zijn zeer verschillende stoffen, dit zult u tijdens het schilderen zeker merken. U kunt gemakkelijk gebruikmaken van beide soorten verf, zolang u de soorten niet over elkaar heen gebruikt. Vaak adviseren we om binnen verf op waterbasis te gebruiken. Deze verf zorgt voor minder schadelijke dampen en heeft een minder indringende geur, waardoor het schilderen binnen aangenamer wordt.

Er is zeker ook verf op waterbasis die geschikt is voor buiten. Zo kunt u bij iedere schilderklus gebruikmaken van de duurzame eigenschap van de verf. Verf op waterbasis is namelijk minder schadelijk voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan: 

Verf op terpentine en het weer

De bestanddelen van verf op terpentinebasis zorgen ervoor dat deze verfsoort een langere levensduur heeft. Het is over het algemeen beter bestand tegen weersomstandigheden en geniet een langere levensduur. Wanneer u verf op terpentine basis voor buiten gebruikt, zal de verflaag langer mooi blijven en uitstekende bescherming bieden tegen het weer en houtrot. Daarentegen zijn er ook verschillende soorten verf op waterbasis die ook uitermate goed bestand zijn tegen het weer.

De verfsoorten na een langere periode

Voor een hoogglans afwerking van bijvoorbeeld kozijnen gaat de voorkeur bij veel mensen vaak uit naar verf op basis van terpentine. Deze verf biedt namelijk meer glans die langer behouden blijft. Ondanks de lange levensduur van deze soort verf, is de kans wel groter dat lichte kleuren gaan vergelen.

Vaak komt dit voor op plaatsen waar minder licht valt. Watergedragen verf verkleurt en vergeelt zelden, waardoor dit een populaire keuze is voor lichtere kleuren.

Schilderen met watergedragen verf

Een ander belangrijk verschil tussen de twee soorten verf is de droogtijd. Dit zult u als eerste merken na het verschil in geur. Omdat water sneller verdampt, zal watergedragen verf sneller drogen. Hierdoor moet u de verf rijkelijker aanbrengen en sneller schilderen voor een streeploos resultaat. Dot zorgt er wel voor dat u vaak meerdere lagen per dag aan kunt brengen.

Meer advies? Vraag gerust!

Wilt meer weten over welke basis verf u nodig heeft bij uw verfklus? Stel uw vragen gerust aan een van onze verfspecialisten. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en denken graag met u mee. Uiteraard kunt u voor inspiratie of tips rondkijken of langskomen in onze verfwinkel in Zwolle.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter