Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Mat, zijdeglans of hoogglans?

21 November 2022
Door Leon Eerenstein

 

Mat, zijdeglans of hoogglans?

Iedere glansgraad kan het geschilderde oppervlak een andere uitstraling geven. Ook de structuur van het oppervlak en eventuele oneffenheden kunnen een beslissende factor zijn in de keuze voor een glansgraad. U kunt hier lezen over de effecten van mat, zijdeglans of hoogglans afwerking in verf of lak.

Mat is het populairst in muurverf

Mat is een afwerking of glansgraad in verf die veel benamingen heeft. Bijna ieder merk heeft een eigen naam voor mat, zijdeglans en hoogglans. Ongeacht de benaming, heeft matte verf of lak dezelfde glansgraad. Een matte afwerking betekent dat de verf of lak niet glanst wanneer het is gedroogd. Dit maakt het een populaire keuze voor muren en oneffen oppervlakken. Een mat oppervlak valt namelijk niet op. Door de muren mat te schilderen kunnen meubels en glanzend gelakte oppervlakken meer opvallen. Oneffenheden en structuur in muren en andere oppervlakken vallen minder op met een matte verf waardoor het resultaat strakker lijkt. Voor matte muurverf kunt u gebruik maken van onder andere Flexa Pure Muurverf Extra Mat of Sikkens Alphacryl Pure Mat SF.

Subtiele en warme uitstraling in lak en verf

Zijdeglans is een populaire afwerking voor veel houtwerk binnen in huis. Lak met een zijdeglans afwerking heeft een subtiele glans die een hoogwaardige uitstraling geeft, maar niet teveel opvalt. Het wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen naast een matte muurverf. Zijdeglans is bovendien makkelijker te onderhouden dan matte lak. Lak met zijdeglans is namelijk af te nemen en schoon te maken zonder dat het afgeeft. Neem bijvoorbeeld de Sigma S2U Nova Satin of de Farrow & Ball Modern Eggshell. Let hierbij wel op de instructies op de verpakking van de verf of lak. In muurverf is zijdeglans ook een prachtige afwerking. Vooral op egale muren kan het een strak resultaat en een warme uitstraling geven.

Laat oppervlakken opvallen met hoogglans

Naast zijdeglans, is lak met hoogglans ook een veel gebruikte afwerking voor hout. Zowel buiten als binnen wordt lak in hoogglans gebruikt. Binnen in huis wordt hoogglans lak gebruikt om kozijnen van deuren en ramen mee af te lakken. Het nadeel van deze afwerking is wel dat er snel sporen van vingers en oneffenheden op zijn te zien. Voor houtwerk buiten wordt veel hoogglans lak gebruikt. Dit komt omdat het meestal de best beschermende houtlak is. Ook geeft hoogglans lak in een kleur een opvallend contrast tussen de houten delen en stenen muren. Zo kunt u voor buiten de Sikkens Rubbol XD High Gloss gebruiken.

Meer advies? Vraag gerust!

Wilt meer weten over de glansgraden? Stel uw vragen gerust aan een van onze verfspecialisten. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en denken graag met u mee. Uiteraard kunt u voor inspiratie of tips rondkijken of langskomen in onze verfwinkel in Zwolle.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter