Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Houten kozijnen schilderen

11 November 2022
Door Niels

 

Heeft je woning houten kozijnen? Dan is het belangrijk om deze regelmatig van een nieuwe verflaag te voorzien. De verf beschermt het hout zodat het nog lang mee kan gaan. Om ernstige schade aan kozijnen te voorkomen, kun je deze dus herhaaldelijk schilderen. Het lijkt een zeer grote klus, alle houten kozijnen van je woning schilderen, maar wanneer je de juiste stappen doorloopt, is de klus snel klaar!

Waarom zou je houten kozijnen schilderen?

Houten kozijnen schilderen heeft een belangrijk doel. Namelijk het beschermen van het hout. De weersomstandigheden kunnen het hout gaan aantasten. Er kunnen bijvoorbeeld vocht en schimmels het hout in komen waardoor het houtrot ontstaat. Houtrot zorgt ervoor dat het hout zijn stevigheid verliest. Voor houtrot kunt u diverse producten gebruiken. Zo kunt u voor het vullen van kleine gaatjes Repair Care Dry Flex 4 uurs gebruiken. Ook is het mogelijk dat onbehandeld hout vocht doorlaat waardoor het aan de binnenkant van het raam ook vochtig kan worden. Een beschermende verflaag kan ook scheuren in het hout en vergrijzing of verwering van het hout voorkomen. Bovendien straalt je woning weer met een frisse verflaag op de kozijnen.

Onderschat het belang van de juiste verf niet

Er zijn genoeg redenen om je houten kozijnen te schilderen. Voordat je begint met het schilderen en voorbereidend werk, is het belangrijk dat je een geschikte verf in huis haalt. Je hebt altijd grondverf en een aflak nodig, er zijn alleen ook diverse soorten verf op de markt. Zo heb je verf op waterbasis en verf met oplosmiddelen. Verf op waterbasis droogt sneller, maar slijt ook sneller, het is daarom niet de beste kandidaat voor schilderwerk buiten.De Sigma S2U Nova Satin kunt u uitstekend gebruiken voor het schilderen van de kozijnen binnen. Oplosmiddelhoudende verf biedt het hout meer bescherming en geeft vaak een prachtige glans. Door de hoge beschermingsgraad is oplosmiddelhoudende verf uitstekend geschikt voor het schilderen van de buitenkant van je hout kozijnen.

Kies voor het passende verfsysteem

Een andere factor die je moet overwegen bij de aankoop van verf is het glas. Afhankelijk van het soort glas dat in het kozijn staat, kun je een ander verfsysteem kiezen. Een verfsysteem bestaat uit de combinatie van een of twee lagen grondverf en een laag aflak. Je kunt kiezen uit een verfsysteem dat waterdamp doorlaat of voor een systeem dat vocht afsluit. Een waterdamp doorlatend systeem zorgt ervoor dat het hout nog kan ventileren en wordt vaak gebruikt bij isolerend raamwerk. Voor kozijnen met enkel glas wordt vaak een vocht afsluitend systeem gebruikt. Deze verf houd het hout droog en voorkomt houtrot door condensering.

Houten kozijnen schilderen met voldoende lagen

Wanneer je begint met het schilderen van houten kozijnen is het verstandig om van boven naar beneden te werken. Zo heb je minder kans dat er stof en vuil in de natte verf belanden. Voordat je kunt gaan schilderen is het belangrijk om de oude verflaag op te schuren en eventuele schade door houtrot te repareren. Daarna kun je twee lagen grondverf aanbrengen. Deze lagen grondverf zorgen voor een goede basisbescherming van het hout. Met een laag aflak in de gewenste kleur kunnen de houten kozijnen er weer even tegenaan!

Meer advies? Vraag gerust!

Wilt meer weten over het schilderen van uw houten kozijnen? Stel uw vragen gerust aan een van onze verfspecialisten. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en denken graag met u mee. Uiteraard kunt u voor inspiratie of tips rondkijken of langskomen in onze verfwinkel in Zwolle.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter