Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Top 10 verftermen

21 November 2022
Door Judith

Top 10 verftermen

Veel potten verf en lak zijn voorzien van vaktermen. Het kan lastig zijn om te ontdekken wat deze termen nu echt betekenen en of ze relevant zijn voor uw situatie. Hier leert u meer over de top 10 verftermen voor lakken.

Alkydharsbindmiddel

Alkydhars is een essentieel ingrediënt in verf die een basis van terpentine heeft. Een alkydharsbindmiddel bevat zowel olie als alkydhars. Een verf met een basis van alkydhars, zoals trappenlak en radiatorlak, is gemakkelijk te verwerken.

Acrylharsen

Acrylharsen vormen meestal de basis voor lakken en verf op waterbasis. Deze soort verf heeft alleen acrylhars als bindmiddel en bevat verder vrijwel geen oplosmiddelen. Ondanks de waterbasis, zijn deze lakken ontwikkeld voor diverse toepassingen.

Epoxyharsen

Epoxyharsen komen veel voor in twee-componenten lak of verf. Lak met epoxyhars is bovendien zeer stevig wanneer het is uitgehard. Dit komt door het hoge hechtingsvermogen van de hars. Verf met epoxyhars wordt veel gebruik voor vloeren.

Thixotroop

Wanneer u een buitenbeits in huis haalt, is deze vaak thixotroop. Dit betekent dat het in rust, opgeborgen in de garage, een gelachtige textuur heeft. Zodra er beweging in de verf komt, zal de consistentie veranderen in een normale verfstructuur. Roer deze beits dus goed voor gebruik!

Bindmiddel

Bindmiddel is aanwezig in alle verven en lakken. Het zorgt ervoor dat de pigmenten en de ondergrond kunnen mengen tot een egale verf. Hierdoor kan een verflaag dekkend zijn. Ook transparante lakken hebben bindmiddel, alleen de samenstelling is dan anders.

Oplosmiddelen

Oplosmiddel is ook aanwezig in iedere verf of lak. Het oplosmiddel zorgt ervoor dat de verf kan uitharden, omdat het oplosmiddel verdampt. Het oplosmiddel is vaak ook het bestanddeel waarmee u de verf kunt verdunnen. Vaak is dit water of terpentine.

(Poly-) Urethaanbindmiddel

Dit unieke bindmiddel versterkt bepaalde eigenschappen van gewone alkyd- of acrylaatverven. Verf met een urethaanbindmiddel is vaak beter bestand tegen water, oplosmiddelen en chemicaliën.

Uv-bescherming

Uv-bescherming is vaak essentieel bij verf, lak en beits die geschikt is voor gebruik buiten. Een bescherming tegen het uv-licht van de zon zorgt ervoor dat de ondergrond niet verkleurt na verloop van tijd. Vaak zorgen pigmenten voor deze bescherming, volledig blanke lakken bieden vaak geen uv-bescherming.

Vergeling

Vergeling kan voorkomen bij verven op terpentinebasis. Door het effect van licht en ouderdom kan de kleur van deze verf geler worden. Wilt u dit volledig voorkomen? Gebruik dan een verf op waterbasis.

Twee-componenten verf

Verf of lak die bestaat uit twee componenten horen vaak gemengd te worden met een verharder. De verhouding is hierbij zeer belangrijk. Het resultaat van deze verf is vaak een zeer slijtvaste verflaag.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter