Mijn winkelwagen
{{ product.price | money }}
  • {{ product.variant_title }}
  • {{ 'Gekozen kleur' | t }}: {{ value }}
    {{ title }} {{ value }}
{{ 'Geen producten gevonden' | t }}...
{{ 'Subtotaal' }}: {{ cart.total_price | money }}
Bestellen
Zoeken
Populaire kleuren
Let op: Kleuren op het beeldscherm dienen ter inspiratie en kunnen afwijken van de kleur van het gemengde product.

Droogtijd verf

25 October 2022
Door Leon Eerenstein

Bent u aan het klussen en gaat u binnenkort de muren of plafonds verven? Dan is het raadzaam om te weten wat de droogtijd is van de verf die u gaat gebruiken. Zo heeft u een goede indicatie wanneer de verf volledig is uitgehard en wanneer u eventueel een tweede laag verf kunt aanbrengen.

Het zou zonde zijn als u een behandelde muur of plafond oververft of behandelt als de verf nog niet volledig droog is. Het resultaat kan daardoor aanzienlijk slechter worden en in het ergste geval moet u de boel opnieuw doen. Wilt u dat voorkomen? Lees dan verder!

Droogtijden voor verschillende soorten verf

Op het gekochte verfblik staat omschreven hoe lang de verf de tijd nodig heeft om volledig uit te harden. De exacte droogtijd vindt u dus terug op het etiket van de verpakking van uw verfblik. Dit is een indicatie want factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte hebben een invloed op de droogtijd. Let ook op tocht tijdens het schilderen. Dit beïnvloedt namelijk de droging waardoor er baanvorming ontstaat.

Over het algemeen is het raadzaam te verven met een temperatuur tussen de 10 en 30 graden. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 25 graden. De verf droogt dan het meest optimaal. De laagdikte is ook een factor die meespeelt. Watergedragen verf kunt u minder dik aanbrengen dan een verf op terpentinebasis. De gemiddelde droogtijden van verf kunnen verschillen afhankelijk van het soort verf.

  • Grondverf heeft een gemiddelde droogtijd van ongeveer 2 uur. Na minimaal 16 uur is de laag pas overschilderbaar.
  • Muurverf heeft vaak een korte droogtijd van ongeveer een uur en is vaak na 6 tot 8 uur al overschilderbaar.
  • Lakverf op waterbasis heeft een gemiddelde droogtijd van 5 uur.
  • Verf op terpentinebasis heeft een zeer lange droogtijd nodig van 16 uur.

Verf droog in vijf fases

Het drogen van verf kent vijf fases. Vaak worden deze fases aangeduid voor bepaalde behandelingen. De vijf fases van drogen zijn stofdroog, kleefvrij, schuurbaar, overschilderbaar en volledig belastbaar. Bij stofdroog kan dwarrelende stofdeeltjes zich niet meer hechten aan de verf. U kunt in deze staat de verf niet vastpakken of bijwerken.

Als de verf kleefvrij is dan plakt de verf niet meer. De verf kan licht aangeraakt worden zonder dat het beschadigd. Als de verf schuurbaar is, dan is de verf voldoende gedroogd om te schuren. Na deze fase is de verf overschilderbaar voor een nieuwe laag voor een betere dekking of een intensere kleur. De laatste fase is een volledig belastbare verf die op zijn sterkst is. De verf is dan volledig uitgehard en kan aangeraakt worden. 

Een tweede laag verf voor het beste resultaat

Voor het beste resultaat van uw verf is het raadzaam om een tweede laag aan te brengen. De totale droogtijd wordt natuurlijker langer maar een tweede laag geeft wel de beste dekking en zorgt voor de beste kleur. Hou in ieder geval rekening met de droogtijd van de eerste laag zodat u niet voor verrassingen komt te staan. U kunt beter langer wachten dan opnieuw beginnen!

Heeft u vragen of verfadvies nodig over droogtijd verf buiten of binnen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan 6 dagen per week voor u klaar en helpen u graag.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter